Barion Pixel Skip to main content

Elektromos autó töltőt keres?

Minden, amit tudni érdemes otthoni elektromos töltőállomás, fali töltő telepítése előtt.

Legyen tájékozott, olvassa el részletes információs oldalunkat, hogy ne bánja meg a vásárlást!

A töltőkről

Elektromos autó fali töltő

Minden autó típushoz megtalálja a megbízható európai és magyar gyártó által készített prémium kategóriájú töltőt kínálatunkban. Alkalmasak a közterületen töltőállomásnak, vendéglátóhelyekhez és otthoni fali töltéshez is egyaránt. Egyszerűen csatlakoztatható az elektromos autó csatlakozójához és már indítható is a töltés.

Wallbox típusok:

Egy és három fázisú fali töltő

Választásnál figyelembe kell venni az autóba beépített töltés vezérlő tulajdonságát, hogy egy, kettő vagy három fázisú, illetve a teljesítményét is.
Három fázisú gyors töltő: alkalmas egy, kettő és három fázisú töltésre.
Egy fázisú fali töltő: csak egyfázisú töltésre alkalmas, lehetséges vele a többfázisú töltésvezérlővel szerelt járművek töltése, csak jelentősen tovább tart a töltés, ez által nem élvezhető a gyors töltés előnye.

Csatlakozó típusa

A beépített kábellel vagy  Type 2 csatlakozó aljzattal vannak ellátva, de a beépítettnél az autó oldali csatlakozó két típusú lehet:
– Beépített Type 1 csatlakozós kábel: egy fázisú töltőkábel csak egyfázisú elektromos autó töltésre alkalmas, amelyek Type 1 aljzattal szereltek.
– Beépített Type 2 csatlakozós kábel: alkalmas egy, kettő és három fázisú töltésre.

Type 2 csatlakozó aljzat: alkalmas Magyarországon használatos töltőkábelek fogadására.

Áramerősség szerint a töltők

Az áramerősség is fontos tényező a választásnál. Magasabb értékkel rendelkezők kompatibilisek a kisebb értékűvel, de fordított esetben már nem. Tehát a 32 Amperes töltő megfelelő a 16 A töltésre is, de a 16 Amperes töltővel nem lehetséges a 32 A töltés.
Többféle áramerősségre kaphatóak töltők: 16 A,  20 A vagy 32 Amperre méretezve.

Teljesítmény szerint az EVSE

A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata. Teljesítmény szerint a következők lehetségesek:
–  3.7 kW (1 Fázis 16 A)
4.6 kW (1 Fázis 20 A)
7.4 kW (1 Fázis 32 A)
11 kW (3 Fázis 16 A) (3*3.7 kW)
22 kW (3 Fázis 32 A) (3*7.4 kW)

Hosszúsága szerint a kábelek

Több hosszban elérhetőek az e-CarTöltő kínálatában az elektromos autó töltők beépített kábelek 3 m – 5 méterig.

Kialakítás szerint

Fali töltő, azaz wallbox vagy álló töltőoszlopos. Fali töltőkhöz tudunk ajánlani tartó oszlopot is, amennyiben nem a falra lesz szerelve. Álló töltőoszlophoz itt kérhet ajánlatot!

Töltési módok

Az elektromos autók töltéséről rendszeresen gondoskodni kell. A biztonságos töltésről szabályok és szabványok rendelkeznek, továbbá ebben a kiadványban javaslatokat adunk optimális megoldásokra.

Elektromos autó töltés AC 1. mód

1.Töltési módok

Szerencsére az első töltési lehetőség, a töltés közvetlenül lakossági dugaljról, kábelbe integrált túl áram-védelem nélkül, már ritkán használatos. Nagyon alacsony hatékonyságú és veszélyes megoldás, ezért nem javasoljuk! Ilyenkor a hagyományos háztartási aljzatot kötjük össze közvetlenül az autóval, bármiféle vezérlés nélkül. Mivel nincs kommunikáció az autó és a töltő között, ezért bármikor túlterhelődhet a rendszer és tűz keletkezhet.

Elektromos autó töltés AC 2. mód

2.Töltési módok (konnektoros vésztöltő EVSE)

A második lehetőség, a töltés közvetlenül lakossági dugaljról, kábelbe integrált túl áram-védelemmel (autógyártók által biztosított kábellel). Ez már elfogadható megoldás, de szintén nem javasolt. Egyrészt alacsony hatékonyságú, sok esetben több mint 10 órán keresztül kell vele tölteni az autót. Másrészt továbbra is a háztartási aljzathoz való csatlakozást használja, amely nem alkalmas hosszú időn keresztül nagy teljesítmények átvitelére.

           Nálunk ezeket a termékeket találja meg!

Elektromos autó töltés AC 3. mód

3. Töltési módok (Fali töltő EVSE)

A legjobb megoldás otthonra a lakossági autótöltő állomásról (EVSE) való töltés. Ebben az esetben telepíteni kell egy töltőt a házban, amely biztonságos és nagy teljesítmény átvitelére teszi alkalmassá a töltést. Rendkívül hatékony megoldás, akár két óra alatt is képes az elektromos vagy plug in hibrid autót teljesen feltölteni, de néhány óra alatt biztosan. Hátránya lehet, hogy áramszolgáltatói hálózatfejlesztést igényelhet, amely extra költségeket és némi átépítést jelent.

                   Nálunk ezeket a termékeket találja meg!

Elektromos autó töltés DC 4. mód

4. Töltési módok (DC villámtöltő)

Töltést nagy teljesítményű egyenáramú töltőállomásokról is meg lehet valósítani. Ezek a költséges berendezések a benzinkút szinonimái az elektromos autózásban, melyekkel gyorsforgalmi úthálózat mentén lehet találkozni.

 Nálunk ezekre a DC töltőkre is kérhet ajánlást!

A töltőkábelről

Elektromos autó töltőkábelek

Minden autó típushoz megtalálja a megbízható gyártó által készített prémium kategóriájú töltőkábelt kínálatunkban. Alkalmasak a közterületen lévő töltőállomásokhoz és otthoni fali töltőhöz is egyaránt. Egyszerűen csatlakoztatható a töltőhöz és az elektromos autó csatlakozójához és már indítható is a töltés.

Töltőkábel típusok:

Egy és három fázisú töltőkábel

Választásnál figyelembe kell venni az autóba beépített töltés vezérlő tulajdonságát, hogy egy vagy három fázisú töltőkábel szükséges.
Három fázisú töltőkábel: alkalmas egy,  kettő és három fázisú töltésre.
Egy fázisú töltőkábelek: csak egyfázisú elektromos autó töltésre alkalmas.

Csatlakozó típusa a töltőkábelen

A kábelek a töltő oldalán Type 2 csatlakozóval vannak ellátva minden esetben, de az autó oldali csatlakozó két típusú lehet:
Type 1 csatlakozós kábel: egy fázisú töltőkábel csak egyfázisú elektromos autó töltésre alkalmas.
Type 2 csatlakozós kábel: három fázisú töltőkábel alkalmas egy, kettő és három fázisú töltésre

Áramerősség szerint a töltőkábelek

Az áramerősség is fontos tényező a választásnál. Magasabb értékkel rendelkezők kompatibilisek a kisebb értékűvel, de fordított esetben már nem. Tehát a 32 Amperes kábel megfelelő a 16 A töltésre is, de a 16 Amperes kábellel nem lehetséges a 32 A töltés.
Többféle áramerősségre kaphatóak kábelek: 16 A,  20 A vagy 32 Amperre méretezve.

Hosszúsága szerint a kábelek

Több hosszban elérhető nálunk az elektromos autó töltőkábelek 4 m – 7 méterig.

Kialakítás szerinti töltőkábelek

Lehetnek a kábelek egyenes vagy spirál alakúak.
Egyenes töltőkábel: Könnyebb tárolás és kezelés
Spirál töltőkábel: Leginkább egy rugóhoz hasonló kinézetre és tulajdonságra is mindig próbál feszes lenni a kocsi és töltő között, tehát nem koszolódik olyan könnyen.Tárolása nehezebb, több helyet foglal összetekerve tárolás közben mint az egyenes társa. 

Használja keresőnket, hogy megtalálja az Ön autójára mely terméket ajánljuk kínálatunkból

Válassza ki igényéhez megfelelő töltőkábelt és töltőállomást.
Tovább

Biztonság

A vásárlási szempontoknál fő szempont az ár szokott lenni, minél olcsóbb legyen. Mivel műszaki, elektronikai termékeknél jelentős árkülönbségek is lehetnek, ezért érdemes jól megnézni mit is szeretnénk vásárolni és honnan.

Elektromos hálózat előkészítése

Ilyen szabad áramkapacitást kell a készüléknek biztosítani a megfelelő működéséhez. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az áramszolgáltató felé kell jelezni az igényünket teljesítmény bővítésre, ehhez szükség lesz egy regisztrált villanyszerelőre is. Ő segít ebben a procedúrában.

Honnan lehet tudni, hogy mekkora a teljesítménye az otthoni hálózatomnak? A mérőhelynél(fogyasztás mérőóra), ott található 1-3 kismegszakító biztosíték, amin található érték ami az ampert jelöli jelen példa 3x16A

Elektromos töltésről segítő videó

Az autómhoz és töltési szokásaimhoz megfelelő töltő

Wallbox – fali töltőállomás

Ha szeretne élni a gyors töltés adta kényelemmel, akkor célszerű egy Wallbox beszerzését megfontolni. Így a hálózati dugaljon történő 8-10 órás töltés 2-3 órára redukálható.

Wallboxnál célszerű a kábel hosszát figyelembe venni telepítésnél, az autó töltési pontjához viszonylag közel rakni.

  • Amennyiben a praktikusságot nézzük, célszerű választani a beépített töltőkábeles wallboxot, mivel így pár mozdulattal indíthatjuk a töltést. Nem kell a kocsink csomagtartójában megkeresni a töltőkábelt, majd csatlakoztatni a töltőhöz, aztán a kocsihoz. Erre mondhatnánk, hogy ez nem olyan nagy dolog, de ha a reggeli rohanás közepette véletlenül nem kerül vissza a töltőkábel a csomagtartóba, napközben gondban lehetünk, ha tölteni szeretnénk autónkat.

Tehát az ideális állapot, ha a falidoboz mellett rendelkezünk egy töltőkábellel, amit mindig az autónkban tartunk.

A töltőkábelhez egy jó tanács

  • Spirálos és egyenes fajtájú is kapható nálunk. Mindkettőnek megvan az előnye, hátránya. A spirálos csapadékos, saras időben nem ér le a földig, nem lesz sáros, poros, stb. , de azt már nem lehet olyan szépen és kis helyen tárolni a csomagtartóban, mint az egyenes testvérét.
Használja keresőnket, hogy megtalálja az Ön autójára mely terméket ajánljuk kínálatunkból

Válassza ki igényéhez megfelelő töltőkábelt és töltőállomást.

Tovább
error: A tartalom védett!!